ارتباط غیرحضوری مردم با دستگاه قضایی
در بررسی یک فرایند موثر دادرسی، سه عنصر اصلی سرعت، صحت و سلامت در رسیدگی به عنوان مهمترین شاخصه های یک سیستم قضایی شناخته شده است.
در بررسی یک فرایند موثر دادرسی، سه عنصر اصلی سرعت، صحت و سلامت در رسیدگی به عنوان مهمترین شاخصه های یک سیستم قضایی شناخته شده است. همچنین میزان یک تا صد تحقق هر یک از این سه عنصر بر در صد حقانیت رای صادره اثر گذار خواهد بود.
آنچه که باید هر سیستم قضایی را به خود مشغول کند، بررسی راهکارهایی است که زمینه های وصول به حداکثر ضریب سرعت، صحت و سلامت رای را فراهم می کند چرا که در صورت ساده انگاشتن این موضوع ها در مدتی کوتاه شاهد تراکم ورودی، افزایش پرونده های بی سرانجام، طولانی شدن روند رسیدگی و عدم سلامت آرا خواهیم بود که در نتیجه این افسار گسیختگی فساد و نارضایتی محتمل خواهد بود.
هفته گذشته رییس قوه قضاییه با طرح ضرورت دسترسی آسان مردم به سیستم قضایی این مسئله را به عنوان یک راهکار برای رسیدن به یک چرخ سالم قضایی مورد تاکید قرار دارد که ما در این نوشتار سعی خواهیم کرد نحوه تعامل مردم و دستگاه قضایی و آثار آن را در فرایند دادرسی و ابعاد سه گانه اش مورد بررسی قرار دهیم.
باید اذعان داشت در صورتی که با استفاده از ارتباطهای غیر حضوری و سیستم های گویای تلفنی و پاسخگوییهای اینترنتی تلاش شود تا بدون مراجعه مشکلات مردم مطرح شود، این رویکرد میتواند از یک سو باعث تسریع در تامین خواسته یا راهنمایی مردم شده و از دیگر سو با کاهش حجم ورودی در دقت و سلامت رای اثر مثبت بگذارد البته این موضوع در صورتی قابل اعتنا خواهد بود که تنها منحصر به ایام افتتاح نبوده و متکی به بهرهگیری از نظرهای کارشناسی باشد، ارزیابی و راستی زمانی آشکار و پنهان(بی تعارف و بی نیاز به رسانهای شدن)نیز ضامن صحت عمل چنین سیستمی خواهد بود.
استفاده از ارتباط های غیر حضوری همیشه و در همه موارد کارایی لازم را ندارد و در بسیاری از موارد لازم است افراد رو در رو و به همراه مستندات مورد مشاوره قرار گیرند
در این سیستم همچنین باید اختیاراتی برای کارشناسان وجود داشته باشدتا در صورت رویارویی با فوریت های قضایی به امور مراجعان رسیدگی شود،وجود چنین امکانی می تواند به عنصر صحت و سلامت رسیدگی کمک کرده و در خطا گیری قضاوت ها کمکی بزرگ باشد.
بهره گیری از سیستم پاسخ گو تنها به اختصاص یک خط یا یک صندوق پستی منحصر نبوده بلکه نیازمند یک سازمان و مجموعهای از افراد متخصص در مشاوره قضایی و مسلط به سیستم قضایی بوده که البته در موارد خاص باید اختیارات نظارتی و حتی قضایی داشته باشد در کنار اینها اگر چه داشتن اطلاعات قضایی برای کارشناسان شرط اصلی است اما فراگیری روش های ارتباطی و انتقال موضوعات نیز یک ضرورت است.
همچنین در بررسی بهداشت قضایی محاکم هر چه ارتباط میان مردم و حاشیههای دستگاه مانند سربازان، دلالان و کارکنان اداری کمتر باشد میزان مفسدهها و حتی مشاوره های غلط و دور زدنهای قانونی کمتر خواهد بود. این مسئله در صحت و سلامت رای ها با اهمیت بوده و یکی از دستاوردها سیستم مراجعه غیر حضوری تلقی میشود.
البته استفاده از ارتباط های غیر حضوری همیشه و در همه موارد کارایی لازم را ندارد و در بسیاری از موارد لازم است افراد رو در رو و به همراه مستندات مورد مشاوره قرار گیرند که این مسئله را نیز باید به عنوان یک ضرورت در همان تشکیلات مد نظر قرار دارد.
با استفاده از ارتباطهای غیر حضوری و سیستم های گویای تلفنی و پاسخگوییهای اینترنتی تلاش شود تا بدون مراجعه مشکلات مردم مطرح شو
استفاده از ظرفیت اعطای وقت ملاقات، رسیدگی به شکایت ها، مراجعات و حتی طرح شکایات از طریق همین سیستمهای غیر حضوری باید تعریف و به اجرا در آید تا سیستم قضایی بتواند با سرعت و صحت بیشتری سلامت آرای خود را صادر کند.
دسترسی به مشاوره و معاضدت قضایی از طریق رسانههای ارتباطی در زندانها نیز یکی از موضوعاتی است که باید مد نظر قرار داشته باشد،چرا که تعداد مدد کاران زندان ها مطابق با نیاز واقعی نبوده و در بسیاری از موارد همین موضوع و خلا مشاوره صحیح مقدمه فعالیت مسموم برخی زندانیان سودجو افزایش آسیبهای ناشی از حبس بر زندانی یا خانواده های وی خواهد شد.
در خاتمه با در نظر گرفتن نکاتی که گفته شد، ضرورت ایجاد یک تشکیلات کار آمد ارتباطی برای مراجعان دستگاه قضایی بیش از هر زمان دیگری احساس میشود، ارتباطی که علاوه بر جلب افکار عمومی سیستم قضایی را ، به نقطه مطلوب نزدیک تر خواهد کرد البته با اما و اگرهایی که مختصر درباره آن حرف زدیم.
منبع:سایت تبیان
[ 1389/10/30 ] [ 17:29 ] [ zeyafat10 ]
[ (0) نظر]