حسن هاني زاده - كارشناس مسايل جهان عرب
گسترش دامنه در گيريها از شمال يمن به شهر استراتژيكي زنگبار مركز استان «ابين» در جنوب يمن عملاً اين كشور را در آستانه يك جنگ داخلي قبيله اي قرار داده است.
علي عبدا... صالح ديكتاتور يمن كه هيچيك از طرحهاي ارائه شده از سوي شوراي همكاري خليج فارس را نپذيرفته، تلاش مي كند تا يمن را به دو بخش شمالي و جنوبي تقسيم كند.
شوراي همكاري خليج فارس در آخرين طرح خود از علي عبدا... صالح خواست تا سريعاً قدرت را به يك شوراي منتخب انقلابيون يمن واگذار كند.علي عبدا... صالح پس از رد اين طرح مدعي شد در صورتي كه از قدرت كناره گيري كند جنگ داخلي در يمن آغاز خواهد شد.
ديكتاتور يمن در طول يك دهه گذشته همواره از وجود القاعده براي باج خواهي از آمريكا، غرب و كشورهاي حوزه خليج فارس استفاده مي كرد.
علي عبدا... صالح عناصر تروريستي القاعده را در منطقه زنگبار كه به تنگه استراتژيكي باب المندب نزديك است، اسكان داده است. از آنجايي كه برخي از نيروهاي نظامي وابسته به رژيم علي عبدا... صالح در طول 3 ماه گذشته به نيروهاي انقلابي پيوسته اند بنابراين علي عبدا... صالح گزينه جنگ قبيله اي را مورد توجه قرار داد.
طبيعت اجتماعي يمن به گونه اي است كه هر يك از قبايل در حوزه سكونت جغرافيايي خود از نوعي خودگرداني برخوردارند. علي عبدا... صالح كه به قبيله بزرگ الحاشد وابسته است به تازگي به دليل جانبداري شيخ صادق الاحمر، شيخ المشايخ قبيله الحاشد از انقلابيون، دستوربمباران منزل مسكوني شيخ صادق الاحمر را صادر كرد.
وابستگان به شيخ صادق الاحمر بلافاصله در يك واكنش غير حساب شده وزارتخانه هاي امور محلي و زيربنايي، فرودگاه صنعا و خبرگزاري رسمي سبا را اشغال كردند.
اين امر مي رفت تا آتش يك جنگ قبيله اي را در يمن مشابه جنگ داخلي سالهاي 1962 تا 1965 را شعله ور كند اما دستور شيخ صادق الاحمر به طرفدارانش براي ترك ساختمانهاي دولتي، نقشه علي عبدا... صالح را نقش بر آب ساخت. شكست طرح ديكتاتور يمن براي ايجاد جنگ داخلي موجب شد كه وي گزينه تحريك عناصر القاعده را در دستور كار خود قرار دهد. به همين دليل عوامل القاعده در شهر زنگبار به كشتار غيرنظاميان پرداختند و بخشهاي مهمي از شهر را به تصرف خود در آوردند.
هدف عناصر القاعده از شورش در شهر زنگبار زمينه سازي براي بروز جنگي داخلي و تسلط بر تنگه باب المندب است. از آنجايي كه بيش از 60 ميليون قطعه سلاح سبك و نيمه سنگين در دست قبايل يمن وجود دارد بنابراين بنظر مي رسد كه عبدا... صالح در آستانه سقوط تلاش مي كند تا با ايجاد جنگ داخلي زمينه تجزيه يمن را به دو بخش شمالي و جنوبي فراهم كند.
در صورت بروز جنگ، عبدا... صالح در بخشهايي از شمال يمن با كمك قبيله خود نوعي حكومت خودمختار ايجاد خواهد كرد و جنوب يمن را در اختيار نيروهاي انقلابي قرار مي دهد.
[ 1390/3/15 ] [ 10:5 ] [ zeyafat10 ]
[ (0) نظر]
بصيرت:پايگاه اينترنتي «فرانتپيج» 30 مي 2011 (9 خرداد) در مقالهاي نوشت: يك هفته پس از سخنراني اوباما در مورد سياست خاورميانهاي آمريكا، بيش از پيش مشخص شد كه صحبتهاي طولاني اوباما نتيجه چنداني در پي نداشته است. پيشنهاد باراك اوباما براي بازگشت اسرائيل به مرزهاي 1967 (درست يك روز قبل از ديدار نتانياهو از آمريكا) محقق نشده و بيشتر به دوستيهاي قديمي آمريكا و اسرائيل آسيب زده است. در نهايت، آمريكا پيشنهاد خود را مطرح كرد و اسرائيل نپذيرفت. در اين ميان، ايران پيروز تحولات بود همچنان كه پيشتر محمود احمدينژاد خواستار محو شدن اسرائيل از نقشه جغرافيا بوده است. باراك اوباما در سخنراني خود در مورد سياستهاي خاورميانهاي آمريكا، راهبرد جديدي را براي مقابله با آشوبهاي خاورميانه مطرح كرد. او به رفاه اقتصادي و سرمايهگذاري در تونس و مصر اشاره كرد و بهطور مختصر سركوبهاي حكومتي در ليبي، سوريه و ايران را محكوم كرد.
در ادامه اين مقاله آمده است: نكته كليدي سخنان اوباما در بخش پاياني سخنراني مطرح شد و پيشنهاد كرد كه بهمنظور حل و فصل كشمكشها، كشوري فلسطيني بر اساس مرزهاي 1967 اسرائيل تشكيل شود. پيشنهاد اوباما به سرعت بر تنشهاي روابط اسرائيل و فلسطينيها افزود و انتقادهاي سياستمداران دو حزب را تحريك كرد. باراك اوباما دو روز بعد، سخنان خود را در كنفرانس ايپاك تكرار كرد و وضعيت موجود در اسرائيل را «غيرقابلتحمل» خواند و راهحل دوكشوري بر اساس مرزهاي 1967 و تبادلهاي ارضي را پيشنهاد كرد. اوباما اثبات كرده است كه رهبري آرمانگراست و تلاش ميكند به چالشهاي جهاني از طريق صدور دستورات سريع و نامحتمل پايان دهد.
در پايان اين مقاله آمده است: در حال حاضر، اوباما از اسرائيل خواسته اقدامات فوري انجام دهد. در عين حال، از بسياري از ديكتاتوريهاي خاورميانه خواسته كه اصلاحات صورت دهند و يا كنار بروند. بهسادگي ميتوان گفت باراك اوباما تنها، سياستمداري بيتجربه است. با وجود اين، در ميانه خيزشهاي پس از انتخابات رياست جمهوري در سال 2009 به دليل واكنش ديرهنگام و ضعيف، بهشدت مورد انتقاد قرار گرفته بود و دست دوستي نيز به سوي حكومت افراطي ايران دراز كرده و اميدوارانه به واكنش ايران چشم دوخته بود. در نهايت، باراك اوباما پس از فشار منتقدان و جامعه ايرانيتبارهاي مقيم آمريكا، حكومت ايران را به دليل حملات بيرحمانه عليه اعتراضهاي بيخشونت و مسالمتآميز، محكوم كرد. اميدهاي اوباما به همكاري دولت ايران با جامعه بينالملل و پذيرش پيشنهاد دو كشوري از سوي اسرائيليها و فلسطينيها از واقعيتهاي موجود فاصله دارد.
بصيرت: نويسنده، زماني كه به بحث محكوم شدن ايران از سوي اوباما ميپردازد، به دو عامل اشاره ميكند كه وي را وادار به اين موضعگيري كرد:
1- منتقدان؛ اينها كساني هستند كه انقلاب اسلامي، ايران ضداستكباري، ايران آگاهساز، ايران دعوتكننده به عدالت و رفتار انساني با مردم، ايران مخالف استعمار و استثمار نوين و ايران... منافعشان را بهخطر انداخته است؛ از اينرو درصدند با هر وسيلهاي، ايران را تضعيف و منافع خود را تأمين كنند.
2- جامعه ايرانيتبارهاي مقيم آمريكا؛ وضعيت اين گروه نيز مشابه گروه اول است با اين تفاوت كه اين گروه، منافع مادي و معنوياش را در ايران از دست داده است؛ بنابراين دادن نسبتهاي ناروا به ايران و متهم ساختن آن به اتهامهاي واهي با منشأ ذكر شده، موضوع مهم و قابل اعتنايي نيست و از گذشته ادامه داشته و نتوانسته به تحول مهمي منجر شود و دستاوردهايي داشته باشد.
[ 1390/3/15 ] [ 9:55 ] [ zeyafat10 ]
[ (0) نظر]
بصيرت:روزنامه لسآنجلس تايمز 2 ژوئن 2011 در مقالهاي به «قلم ند پاركر» به لغو قانون شرايط اضطراري و آغاز مجدد اعتراضات در بحرين پرداخت و نوشت: روز چهارشنبه اين قانون كه از ماه مارس پس از سركوب اعتراضات گسترده اعمال شده بود، لغو شد به طوريكه بيشتر نيروهاي نظامي از منامه خارج شدند؛ اما ايستهاي بازرسي همچنان در اين شهر وجود دارند. گزارشها حكايت از آن دارد كه در پي لغو قانون شرايط اضطراري، ميان تظاهراتكنندگان و نيروهاي امنيتي بار ديگر درگيري به وجود آمده است. مطابق گزارش گروههاي حقوق بشري، از ماه فوريه تاكنون حداقل 30 نفر كشته و صدها نفر دستگير شدهاند. روز چهارشنبه، اعتراضات گستردهاي صورت گرفت و پليس ضدشورش به تظاهراتكنندگان حمله كرد. معترضان از انتقال زخميها به بيمارستانها وحشت دارند؛ زيرا در آنجا نيز نيروهاي امنيتي مستقر هستند. به همين دليل، مردم، زخميها را در خانههاي خود مداوا ميكنند. پليس نيز با شليك گلوله، گاز اشكآور و نارنجكهاي صوتي، معترضان را پراكنده كرد.
در ادامه اين مقاله آمده است: معترضان از آغاز تاكنون خواستار آزاديهاي سياسي، شغل مناسب، پاسخگويي حكومت و پايان فساد و تبعيض بودهاند كه البته بايد گفت تحولات كشورهاي مصر و تونس، الهامبخش چنين اعتراضاتي بوده است. بسياري از معترضان، افراد باسواد و طبقه متوسط هستند و مشاركت در حكومت و ايفاي نقش گستردهتر شيعيان به عنوان اكثريت، خواست اصلي آنها است.
در پايان اين مقاله آمده است: بحرين همسو با عربستان سعودي اين اعتراضات را بخشي از جنگ منطقهاي ايران شيعه و قدرتهاي سني ميداند. در عين حال، آمريكا نيز بحرين را به دليل استقرار ناوگان پنجم خود در آنجا، كشوري باارزش به لحاظ راهبردي ميداند. به علاوه، به منظور حفظ ثبات و جلوگيري از سرنگوني رژيم آل خليفه، نيروهاي نظامي از عربستان سعودي و امارات متحده عربي به بحرين وارد شدند و قانون شرايط اضطراري به اجرا گذاشته شد. با وجود تعهدات رژيم بحرين به انجام اصلاحات، بسياري از ناظران سياسي در مورد چشمانداز حل و فصل بحران، ترديد دارند. به علاوه، رسانههاي بحريني همسو با رژيم آلخليفه به منظور بياعتبارسازي اعتراضات، اتهاماتي را عليه ايران مطرح كردهاند و وقوع خيزشهاي مردمي را ناشي از توطئه ايران ميدانند. به نظر ميرسد با وجود ادعاهاي رژيم بحرين براي پايان بحران و توجه به خواست معترضان، دستوركار اصلاحي رژيم بحرين به قدرتيابي شيعيان و كاهش قدرت آل خليفه منجر نخواهد شد.
[ 1390/3/15 ] [ 9:53 ] [ zeyafat10 ]
[ (0) نظر]
بصيرت :روزنامه «هاآرتز» 2 ژوئن 2011 در مقالهاي نوشت: تمام سه بخش فرماندهي منطقهاي نيروهاي دفاعي اسرائيل، بهمنظور مقابله با طرحهاي فلسطينيها براي عبور از حصارهاي مرزي در چهل و چهارمين سالگرد جنگ شش روزه 1967، به حالت آمادهباش در آمدهاند. نيروها در مرز شمالي اسرائيل و كرانه باختري تقويت شدهاند و بر جاسوسي ميداني تأكيد ويژهاي خواهد شد. در اعتراضات روز نكبت در 15 مي 2011، چندين فلسطيني از مرز اسرائيل گذشتند و وارد روستايي در آن حوالي شدند. سازمانهاي فلسطيني اعلام كردهاند ميخواهند اعتراضات ماه گذشته را تكرار كنند. به علاوه، نيروهاي دفاعي اسرائيل، درسهايي از حوادث ماه گذشته گرفتهاند. مرز لبنان و سوريه نيز تا پايان هفته به ويژه نواحي كه احتمال درگيري بسيار است، تقويت خواهد شد. در صورت بالا گرفتن درگيريها نيروهاي ذخيره نيز وارد عمل خواهند شد.
در ادامه اين مقاله آمده است: اگرچه نيروها مجهز به تجهيزات غيرمرگبار براي پراكندن مردم هستند؛ اما منابعي در فرماندهي شمال ميگويند كه به دليل اينكه نقض حريم مرزي، اقدام خشونتآميز تلقي ميشود؛ نيروهاي دفاعي اسرائيل به كساني كه چنين اقدامي انجام دهند، شليك خواهد كرد. با وجود آنكه حوادث روز نكبت در كرانه باختري تقريباً به آرامي پشت سر گذاشته شد؛ اما فرماندهي مركزي نيروهاي دفاعي اسرائيل، حضور خود را در آنجا تقويت خواهند كرد. برخلاف پيشبيني نيروهاي دفاعي اسرائيل، شمار اندكي از عربها در حوادث روز نكبت شركت كردند.
نويسنده در پايان اين مقاله آورده است: فرماندهي نيروهاي دفاعي اسرائيل در جنوب اعلام كرده كه نيروهاي كافي به منظور جلوگيري از نقض حريم مرزي اعزام خواهند شد و تأكيد ما بر انجام عملياتهاي اطلاعاتي خواهد بود. برخي منابع در اين فرماندهي نيز متذكر شدهاند مقامات حماس در نوار غزه اقداماتي را براي مهار معترضان صورت دادهاند و تلاش كردهاند حوادث پراكنده از كنترل خارج نشود. همچنين تلاشهاي ويژهاي در تمام جبههها براي جمعآوري بموقع اطلاعات از طريق مقرهاي ديدباني و پروازهاي جاسوسي صورت گرفته است.
[ 1390/3/15 ] [ 9:45 ] [ zeyafat10 ]
[ (0) نظر]